Lemondott a MOHOSZ elnöke

2011.01.20. 13:05

Ezt susogják a fák, ezt zörgi a haraszt, erről sugdolóznak a horgászboltokban. A horgásztársadalom egy kicsiny százalékát érdekli ez a dolog. Nincs min csodálkozni, mert amióta az eszemet tudom, és Magyar Horgászt olvasok, azóta úgy tudom, hogy minden a legnagyobb rendben. Vannak éves beszámolók, amiket közfelkiáltással elfogadnak, vizek, melyeket tökmörészés következtében elveszít a szövetség (Tisza tó, Lágymányosi öböl).

A hírre sok minden eszébe jut a lelkes horgásznak (vannak olyanok, akiknek a politika, de ez most engem nem érdekel), hiszen az új elnök változásokat tud hozni, és valószínűleg úgy jut pozíciójához, hogy ezeket meg is ígéri. Nem tudom, és nem is akarom ezeket az új reményeimet egyszerre leírni, részint azért mert hosszú lenne, de leginkább, mert más és más témakörbe tartoznak.

Az első ilyen talán és persze nem is a legfontosabb az engedélyek kérdése. Azért veszem mégis ezt előre, mert számomra ez az egyik legkényelmetlenebb tapasztalat. Ma úgy működik a dolog, hogy szinte sehogy. Budapesten nem lehet kapni a Tiszára jegyet, de Szegeden sem a Balatonra, és így tovább. Az indok az az, hogy nem állnak szerződésben az ottani vízkezelővel. Kérdezhetnénk, hogy miért nem, de felesleges, mert a vonal végén a kisasszony nem a MOHOSZ elnöke. Tehát jegyet nem kapni és a sporttársnak azonnal elillan az a romantikus elképzelése, miszerint ha időben elindul, akkor reggel hatkor már a vízben csobban a cájg, ő meg szalonnázhat reggeli gyanánt. Azért ugrik a terv, mert a horgászboltok nyolckor nyitnak, viszont jó esetben meglehet venni a jegyet egy büfének becézett fűrészporos talponállóban (az tuti nyitva van már korán, és milyen meghitt és ráhangoló a jegyváltás a magyar pálinka és borkultúra helyi képviselői jelenlétében). Szóval ugrott a reggeli peca, ez viszont sokak számára visszatartó erő mert a horgász bolond ember, és korán reggel szeret leginkább mozogni.

Az sem elhanyagolható hiányosság, hogy november óta nem lehet napijegyet váltani a vizekre (kivétel a magán tó) mert a jegyeket bekérték az érékesítőktől elszámolásra. Ez azt eredményezi, hogy csak az horgászik becsülettel, akinek éves engedélye van. A többi spori meg kössön otthon horgot unalmában. Ha valaki azt hiszi, hogy az éves engedély hálás dolog akkor megemlítem, hogy azt még nem lehet kapni, pedig január közepe van, de még azt sem lehet tudni, hogy  mikor jelenik meg. Naiv ember azt gondolná, hogy egy év az tizenkettő hónap…

A humor kategóriájába tartozik egyébként, hogy néhány napijegy úgy néz ki, mintha a boltos fénymásolta volna. Konkrétan ilyen a Duna fővárosi szakaszára szóló engedély is.

Ebből az egészből levonhatjuk azt a következtetést, hogy nincs rendben jelenleg a területi engedélyek kiadása. Az már csak hab a tortán, hogy a MOHOSZ ezt idáig nem is kommunikálta a hatóság felé, így a Vízirendészet munkatársainak tudomása sincs a helyzetről. Ennek következményeit eddig a horgász látta, mert az lehet, hogy az ellene lefolytatott eljárásban az egyesülete elnézően viselkedett, és nem lett baja, de talán nem is kellet volna megtörténnie a dolognak. Most majd azt mondják az okosak, hogy nem kell akkor horgászni ha nincs jegy. Én viszont úgy gondolom, hogy van jogom tilosban horgászni, ha egyébként minden szabálynak megfelelek, csak a területi engedély váltásában önhibámon kívül akadályozva voltam.

Jelenleg a technika, számos lehetőséget ad arra, hogy kiküszöböljék a jövőben a mostani visszásságokat. Több országban lehet már jegyet venni külön erre szakosodott honlapokon, de az sms is megoldás lehetne. Bármikor bárhol lehessen engedélyt váltani a lehető legkényelmesebben. Szerintem nem rossz elképzelés, és lehet vele kampányolni, mert népszerű lépés lenne. Az sem vitás, hogy ez akkora ugrás lenne a szövetség részéről, amire talán már a technikai és társadalmi fejletségünket vizsgáló Egyesült Galaktius Nemzetek Szövetsége is elismerően hümmögne.

Szerintem mindenképen hasznos lenne ezen a területen is a modernizáció.

Na, megyek is az egyesületi elnökömhöz nyaggatni egy kicsit. Jelzem a többi horgász is megpróbálhatná ezt legalább az egyesületi gyűléseken, mert néma gyereknek…

A bejegyzés trackback címe:

https://greenfishing.blog.hu/api/trackback/id/tr1002600012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása